Sunday, May 21, 2006

Arvostelu, ruoka : maustamaton jugurtti ja persikan viipaleet

Oletko koskaan miettinyt montako välipalaa olet elämässäsi syönyt? No turha sitä on miettiä nytkään, sillä asialla ei ole käytännön merkitystä. Välipala syödään silloin, kun on nälkä, mutta varsinaiseen ateriaan ei ole aikaa tai kiinnostusta. Tai sitten suunniteltuun ateriointiajankohtaan on vielä kohtuuttoman pitkä aika. Joskus välipalan tarve yllättää puskista, etkä välttämättä ole kotonasi jossa olet muutaman askeleen päässä keittiöstäsi, tuosta välipalojen tyyssijasta. Tähän ongelmaan tämän kertainen suositteluni ei juuri hankalahkon tarjoilutapansa vuoksi tarjoa ratkaisua. Osta vaikka banaani, älä tee siitä ongelmaa.

Havainnollistaakseni tämän arvosteltavan herkun ylivertaisuuden, kuvitelkaamme ensin tilanne jossa se nautitaan. On ilta, kello on jotain 18-22 välillä. Olet kotonasi tai muussa paikassa johon olet jugurtin ja persikan viipaleet varastoinut. Saatat katsoa televisiota, olla tietokoneen ääressä, lukea kirjaa tai harjoittaa päivittäistä uhrijuhlaa jollekin tunnustamallesi epäjumalalle. Jokatapauksessa, sinut yllättää nälkä. Harkitset ehkä voileipää tai mysliä tai kenties jo mainitsemaani banaania. Kaikki nämä ovat sinänsä aivan kelvollisia välipaloja, mutta jos puhutaan laadusta sekä maun, suutuntuman että ulkonäkötekijöiden kannalta ei ole yhtä ylittänyttä : pieni kulhollinen maustamatonta, jääkaappikylmää jugurttia sekä säilykepurkista ronkittuja persikan viipaleita.

Maku : ruuasta puhuttaessa tärkeintä on totta maar maku. Tässä herkussa puhutaan jostain suuremmasta, maku suorastaan syleilee suuta. Maussa yhdistyy häkellyttävän kauniisti jugurtin happamuus sekä persikoiden makeus. Mikäli lisäät joukkoon hieman persikkapurkin sokerilientä, makeus luonnollisesti lisääntyy, mutta samalla herkun koostumus muuttuu mielestäni huonompaan suuntaan liian litkuksi. Voit myös tarpeen vaatiessa käyttää persikan puolikkaita, mutta ajaudut todennäköisesti keskisuuriin ongelmiin yrittäessäsi paloitella puolikkaita jugurttikupissa. Normaalit makujugurtitkin saattaavat tulla kyseeseen, mutta mielestäni tällöin tuodaan sekoitukseen liikaa makuja, jolloin makuhermosi joutuvat keskittymään liian moneen asiaan kerralla ja juttu ei vaan toimi. Tässä yhteydessä on myös mainittava terveyttänne edistävänä seikkana jugurtti johon on sisällytetty erittäin veikeä bakteeritutkapari, Asidofilus ja Bifidus. Nuo mainiot pikku maitohappobakteerin nilviäiset ovat omiansa hellimään vatsalaukkuasi.

Ulkonäkö : tokihan ruuan ulkonäölläkin on merkitystä. Olen vahvasti sitä mieltä, että jos ruoka näyttää hyvältä sitä maistaa mielellään. Pitää tietenkin paikkansa, ettei ruokaa ole tarkoitettu katsottavaksi vaan syötäväksi. Tästä syystä ulkonäkö on korkeintaa pieni nyanssi
(vivahdus, vivahde, hienous. Tarkistin sivistyssanakirjasta.). Kuitenkin esteettiset seikat on mitä tahansa arvosteltaessa otettava huomioon, joten pakko siitä on jotain kirjoittaakkin.
Sanoisin että jugurtti&persikkaherkun ulkonäkö on raikas, olematta kuitenkaan sellainen vittumaisen pirteän näköinen mainoskuvissa esiintyvä annos josta näkee että se on kyllä kevyt ja terveellinen mutta siitä ei lähde nälkä. Pääosassa aterian värimaailmassa on luonnonvalkoinen jugurtti. Valkoisessa ei ole mitään vikaa, päinvastoin. Kuvittele musta jugurtti, ei vaan toimi. Persikkaviipaleiden keltainen väritys taas tuo herkkun ulkonäköön tiettyä kaivattua ryhdikkyyttä, joka pelkästä valkoisesta jugurtista muuten puuttuisi. Kannattaa sekoittaa persikoita jugurtin sekaan varovasti, jolloin osa persikoista painuu pinnan alle osan jäädessä pinnalle. Tästä syntyy hieno vaikutelma, joka tuo tietyn turvallisuuden tunteen siitä että lusikkasi tulee tapaamaan persikkasiivuja vielä herkun pohjakerroksissakin.

Arvosana : pakko todeta, että ruokaa on vaikeaa pisteyttää. Periaatteessa kaikkea mitä suuhun laittaa on jossain määrin arvostettava. Huonoin ruoka, tomaattisilakat, voisi saada minulta skaalalla 1-10 noin 3. Ykkösen arvosanan voisin ruokana antaa esimerkiksi lyijykynän teroitusjätteelle (käytännössä täysin syötäväksi kelpaamaton, epäterveellinen, erittäin huonosti ravitseva). Kymppiin taas tarvitaan jotain, jota en vielä ole maistanut. Näillä parametreillä olen päätynyt arvioimaan tämän kertaista ruokaa. Herkulla ei juuri heikkouksia ole, mutta tietynlainen ryhdittömyys, taipumus sotkea asusteita, asioista piittaamattomuus ja huonohko mahan täyttämiskyky laskee arvosanaa hieman. Herkku toimii niin aamupalana, välipalana kuin iltapalanakin. Sopivaa juomaa herkun yhteyteen en osaa suositella.Herkun viaton ja kevyen oloinen ulkonäkö on myös omiaan saattamaan sinut uuteen, parempaan päivään esimerkiksi krapulassa. Melkein kuin se yrittäisi kertoa sinulle omalla, äänettömällä tavallaan : "Älä huoli. Olet vain ihminen. Ehkä jo huomenna voit paremmin."

Arvosana : 8+.

1 Comments:

Blogger Sauli said...

Olenkin usein miettinyt kuka helvetti niitä maustamattomia jugurtteja ostaa. Mitäpä tietoa sitä ei netistä löytäisi.

Ruoan ulkonäöstä jos puhutaan, pitäisi sen aina näyttää suurinpiirtein tältä:
http://www.andrewek.com/photogallery/2003/dessert.jpg

Jos annat huonoimmalle syömällesi ruoalle kolmosen, et ole ikinä syönyt gazpacho-keittoa, tuota espanjalaisten ikiaikaista herkkua.

3:10 AM  

Post a Comment

<< Home